Direktori u Božidarcu! // SUB 28/04/18 // Vračar Rocks!

Direktori u Božidarcu! // SUB 28/04/18 // Vračar Rocks!

Saturday, 28 Apr 2018 at 8 PM - 11:55 PM

Direktori + TRNJE + Govnari
Božidarac, subota 28. april od 20h
Karte 600 din. @ FELIX Shop, TC Sremska, na ulazu 800 din.

Grupa Direktori je formirana u proleće 1989. godine, ali su se za ime odlučili tek pred kraj 1990. godine. Na samom početku svirali su repertoar grupa Sham 69, Cocney Rejects, Skrewedriver i slično.

Prvi nastup su imali u maju 1991. godine na festivalu u Novom Sadu. Obzirom da su već na samom početku rada naglasili političku obojenost svojih pesama (,,Bando crvena” je napisana 9. marta 1991.), teško im je išao medijski proboj zbog rigorozne kontrole režima. Često su u novinama bili objavljivani članci sa negativnom konotacijom direktno upereni prema njima, ali je to u vreme već poodmakle diktature u Srbiji, samo ubrzalo proboj ovog benda.

1992. godine su svirali na studentskim protestima i Vidovdanskom saboru. Na Gitarijadi u Zaječaru 1992. godine su po glasovima žirija bili u finalu, ali su diskvalifikovani bez objašnjenja.

Debi album su snimili oktobra 1992. godine, a pored sedam novih pesama objavili su i raniji materijal. Narednog meseca su na smotri “Brzi bendovi Srbije” dobili nagradu za spot godine. Na snimanju drugog albuma, ali i na njihovim koncertima su gostovali članovi Dece loših muzičara, sa kojima su uspostavili odličnu saradnju.

Njihova pesma ,,Skinhedi skankuju” je objavljena na kompilaciji, koju je radila jedna nemačka diskografska kuća, kao pregled ska dostignuća iz celog sveta.

Početkom 1996. godine su snimili verziju pesme,,Ide voz” koja je objavljena na kaseti navijača fudbalskog kluba ,,Crvena zvezda”. Takodje, radili su i muziku za film ,,Geto”.

Diskografija:
Čistićete ulice (1992)
Lesli se vraća krući (1994)
Evo vam ga (2000)
UA direktori (2006)
Reizdanje albuma Čistićete ulice/Lesli se vraća krući (1999)
Remasterizovano reizdanje albuma Čistićete ulice/Lesli se vraća krući (2016)Bend TRNJE je nastao u martu 2015. godine snimanjem demo pesama “Nema izlaza”, “Nemam ništa s tim” i “Tell me” kojima se bend prijavljuje za učešće na festival u organizaciji Udruženja rok muzičara Srbije. Nakon osvojene nagrade publike na Beogradskom autorskom rock festivalu (BARF 2015), bend TRNJE u studiju Mašina 23 snima i izdaje album “Bes u Beogradu” u aprilu 2017. godine.

Bend trenutno čine gitaristi Igor Pašalić i Ivan Ivanovski, bubnjar Marko Ilić i basista i vokal Luka Rašković.

U narednom periodu, bend osvaja i prvu nagradu na Velikogradištanskoj gitarijadi u avgustu 2017. i završava jako uspešnu godinu nastupima na Trgu Republike u Beogradu, u Božidarcu, revijalnim nastupom na BARF-u i nastupima u Užicu i Kragujevcu.

Bend je u 2017. učestvovao i u projektu "Music is Great"/"Influences" kojim je Ambasada Velike Britanije u Beogradu obeležila 180 godina diplomatije sa Republikom Srbijom muzičkim izdanjem uticaja britanske kulture na muziku u Srbiji. .

Other upcoming events in Belgrade